Ægtepagt og særeje
En ægtepagt er et juridisk bindende dokument, hvori ægtefæller aftaler, hvilke punkter man ønsker at fravige formuefællesskab i ægteskabet. Formuefællesskab betyder, at aktiver deles ved skilsmisse eller død.
Der findes to former for særeje: Fuldstændigt særeje og skilsmissesæreje (kombinationssæreje).
Ring til os på 76 30 89 99 og få en snak om din situation og dine behov.
Fuldstændigt særeje
Fuldstændigt særeje betyder, at særejeaktiverne skal holdes uden for bodelingen ved både død og skilsmisse.
Skilsmissesæreje
Skilsmissesærejet betyder, at særejeaktiverne kun skal holdes uden for delingen ved skilsmisse, men indgår ved dødsfald. Man behøver ikke at gøre alle aktiver til særeje, man kan aftale, at kun en del af aktiverne skal være særeje.
Kombinationssæreje
Særligt ved skilsmissesæreje er, at det kan aftales som et kombinationssæreje.
Det betyder, at skilsmissesærejet kun bliver til fælleseje, hvis man dør før eller samtidig med sin ægtefælle. Bliver man den længstlevende, skal skilsmissesærejet derimod være et fuldstændigt særeje, og vil derfor ikke indgå i ægtefællens dødsbo.
Har man aftalt kombinationssæreje for begge ægtefæller, kan den længstlevende sidde i uskiftet bo med førstafdødes formue, som nu er blevet fælleseje. Den længstlevendes formue indgår derimod ikke i det uskiftede bo, da den nu er fuldstændigt særeje.
Skal boet efter førstafdøde skiftes, får længstlevende forlods halvdel af førstafdødes nettoformue som et såkaldt boslodskrav – uden selv at skulle aflevere halvdelen af sin nettoformue til dødsboet.
Hos Boligadvokat24 kan du få en uforpligtende samtale om ønsker og behov i relation til ægtepagter.