EJERFORENING
Når en ejendom opdeles i ejerlejligheder, skal der ifølge ejerlejlighedsloven samtidig stiftes en ejerforening, hvor alle ejere af lejlighederne er lovpligtige medlemmer.
Man kan altså ikke ”melde sig ud” af en ejerforening. Man betaler til ejerforeningen via fællesudgifter som beregnes ud fra et fordelingstal, som er tinglyst på ejerlejligheden.
Ejerforeningen står for drift og vedligeholdelse af hovedejendommen/fællesejet, og fællesudgifterne varierer derfor meget fra ejendom til ejendom.
Derfor er det vigtigt, at man sætter sig godt ind i ejerforeningens forhold.
De væsentligste dokumenter er:
Vedtægter (hvis foreningen ikke har udarbejdet egne vedtægter, så gælder der en standardvedtægt) og husorden, hvis der er vedtaget en sådan.
Generalforsamlingsreferat(er), budget og regnskab. Disse indgår som en typisk del af de bilag rådgiveren gennemgår i forbindelse med en bolighandel.
Ejerlejlighedsskema (ejerforeningens oplysninger om foreningens forhold, herunder de økonomiske) samt police på ejendomsforsikringen.
I ejerforeningens vedtægter og husorden kan der være optaget mange væsentlige bestemmelser om anvendelse af boligen, herunder f.eks. udlejning, husdyrhold og vedligeholdelse.