Boligadvokat24

 

  • Forside
  • Boligrådgivning
  • Ydelser
    • Boligadvokat
    • Skøde
    • Boligsalg
    • Køb af hus
    • Køb af lejlighed
    • Køb af andelsbolig
    • Fejl og mangler
    • Forældrekøb
    • Projektkøb- & salg
    • Entreprisekontrakt
  • Ordbog
  • Priser
  • Udtalelser
  • Kontakt
76 30 89 99
Klik her for email
Forside / Hvad er et skøde? / Hvad betyder tinglysning?

Hvad betyder tinglysning?

Hvad betyder tinglysning?

Tinglysning er den offentlige registrering af rettigheder over fast ejendom, andelsbolig, biler, løsøre, ægtepagt mv. Når der tales om rettigheder, tages der sigte på b.la. begrænsede rettigheder og panterettigheder, men også især ejerrettigheder. Når en eksisterende fast ejendom skifter ejer, skal der tinglyses et betinget skøde.

Udover at dette er påkrævet, er det også en rigtig god ide, da man ved at tinglyse sin nyerhvervede ejendomsret i tingbogen sikrer, at ingen andre får rettigheder over ejendommen, der strider mod den ret, man selv har. Endvidere kan gyldigheden af skødet over ejendommen ikke anfægtes når først skødet er blevet tinglyst, jf. Tinglysningslovens § 27.

Manglende tinglysning vil også indebære det problem, at dispositioner over ejendommen som udgangspunkt alene kan foretages af den tinglyste ejer. Det vil medføre flere problemer; dels vil du som ny ejer være afskåret fra f.eks. at stifte panterettigheder med sikkerhed i ejendommen, og dels vil den tidligere ejers adgang til at foretage sådanne dispositioner ikke blive afbrudt.

Tinglysning af andre begrænsede rettigheder sker af samme grundlæggende årsager; man beskytter ved tinglysning sin rettighed over ejendommen og for pantebreves vedkommende sikrer man ligeledes sit pantebrevs placering i prioritetsrækkefølgen.

Generelt set vægtes hensynet til tingbogens rigtighed højt. Dette betyder at der, i tilfælde af tvivl om hvem der er den rigtige ejer af en given ejendom, vil være en tendens til at formode at den retmæssige ejer er den person, der fremgår som adkomsthaver af tingbogen, medmindre andre tungtvejende forhold taler for noget andet.

Hvornår tinglyser man?

–  Når man har købt en ejendom, skal man sørge for at tinglyse det, der kaldes et skøde. Skødet er det officielle dokument, der viser hvem der har ejendomsret over den pågældende faste ejendom. Tinglysning af skødet sker først efter fristen for advokatforbeholdet og fortrydelsesfristen er udløbet samt evt. betingelser for handlen er efterlevet.

– Hvis der er optaget lån i ejendommen, er de typisk sikret ved tinglysning af pantebreve. Det er panthaver der bærer ansvaret for at foretage tinglysning af pantebrevet, hvilket naturligvis også er i vedkommendes interesse. Tidspunktet for tinglysning af pantebreve er helt afgørende for hvordan panthaver er stillet i tilfælde af f.eks. tvangsauktion da panthavernes krav som udgangspunkt indfries nedadefter i prioritetsrækkefølgen, således at hel eller delvis fyldestgørelse af en ringere prioriteret panthaver forudsætter at ovenstående panthavere forinden har fået indfriet deres gæld helt.

– Har man opnået en begrænset ret over ejendommen, f.eks. en færdselsret, sikres denne ved tinglysning af en servitut. På denne måde kan fremtidige købere af ejendommen vide præcis hvilke rettigheder andre end ejeren af den pågældende ejendom har. I den forbindelse bliver der taget højde for, hvad der i den pågældende situation er forventeligt.

– Selve tinglysningen foregår digitalt via tinglysningsretten, hvor ejeren af ejendommen og rettighedshaveren digitalt signerer det pågældende dokument. Det kan dog være ret kompliceret at få tinglyst et skøde, hvorfor vi forstår dette som en del af alle vores bolighandelspakker. Hvis du selv ønsker at stå for udarbejdelse af skøde og tinglysning af dette findes vejledninger på tinglysningsretten.dk, men erhvervsstyrelsen råder privatpersoner til at overlade arbejdet til professionelle.

Læs mere om tinglysningsretten her.

Hvad koster tinglysning?

Ved tinglysningen af skøder på ejerboliger udløses der som udgangspunkt en afgift med 0,6 % af den samlede købesum, med tillæg af kr. 1.750. Denne afgift er frataget moms og er obligatorisk, dvs. den ikke kan fraviges. Ejerskab af andelsboliger skal ikke tinglyses, da der ikke er tale om egentligt ejerskab, men rettere en brugsret, hvorfor ’ejerskiftet’ ikke skal tinglyses.

Når der er tale om tinglysning af panterettigheder i fast ejendom er afgiftssatsen som hovedregel 1,45% af det pantsikrede beløb med tillæg af 1.730 kr., jf. tinglysningsafgiftslovens § 5 a.

Tinglysningsafgiften ved tinglysning af underpant i et ejerpantebrev med pant i fast ejendom er 1.730 kr.

For øvrige dokumenter og rettigheder er udgangspunktet, at der skal betales 1.750 kr. Der kan dog forekomme afvigelser alt efter hvilken rettighed, der er tale om.

Der rundes op til nærmeste 100 i alle tilfælde.

Afgiftssatserne oplyst her er alene vejledende og da de ændrer sig fra tid til anden står vi ikke til ansvar for hvilke satser der gør sig gældende på nuværende tidspunkt. Nugældende satser er oplyst i nærmere detaljer her.

Trustpilot

Uforpligtende tilbud?

  76 30 89 99
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Kontakt

Boligadvokat24
Strandvejen 6
6000 Kolding
CVR nr. 33777434
76 30 89 99
boligadvokat@hviid-advokater.dk


76 30 89 99

Trustpilot

Boligadvokat24
Strandvejen 6
6000 Kolding
CVR nr. 33777434
76 30 89 99
boligadvokat@hviid-advokater.dk

Forretningsbetingelser
Privatlivspolitik

København
Rådhuspladsen 16
1550 København

Odense
Svendborgvej 226
DK-5260 Odense

Århus
Marselis Boulevard 169
8000 Aarhus C

Aalborg
Jyllandsgade 20
DK-9000 Aalborg

© Boligadvokat24